“Ik ben voor het eerst echt tevreden met mezelf”

Het succesverhaal van Jewel


Wanneer realiseerde je dat je hulp nodig had?

“Ik wist al vrij lang dat ik hulp nodig had. Ik dacht alleen dat mijn probleem niet zo groot was, want ik had werk, een huis, een vriendin etc. Het kwartje viel pas toen ik dat allemaal in kort tempo kwijtraakte. Ik raakte dakloos en sliep letterlijk onder de brug. Ondertussen probeerde ik op allerlei creatieve manieren van mijn alcoholverslaving af te komen zonder daarbij te hoeven stoppen. Dat is onmogelijk weet ik nu. Ik had al gehoord van het 12 stappen programma en dat leek mij wel wat, maar daar wilde ik pas aan beginnen als het mij uitkwam onder mijn eigen voorwaarden.”

Wat deed je toen?

“Na verschillende klinieken en net zo veel terugvallen moest ik gaan doen wat mensen in het 12 stappen programma ook deden. Zij hadden immers hun hele leven op de rails en leefde een gelukkig leven zonder middelen. Ik ben toen met Ton in contact gekomen. Ik keek ook tegen hem op en we hebben heel veel gesprekken gehad.”

Was je direct enthousiast?

“Ik was enthousiast zolang het maar op mijn manier zou gaan en op het moment wanneer ik er klaar voor was. De wil was er wel, maar de angst om te stoppen was groot. Ik heb al diverse keren de dood in de ogen gekeken, juist door het stoppen met alcohol. Aan de andere kant heb ik altijd heel veel ambities en dromen gehad, ook tijdens mijn verslaving.”

Hoe hielp Bullshift jou destijds en nu?

“Ton en ik spraken geregeld met elkaar en hij vertelde veel over zijn herstel, het programma en hoe hij het gedaan had. Ik raakte gemotiveerd en realiseerde me dat er wèl een mogelijkheid is om eruit te komen en een beter leven te gaan leiden. Hij regelde alvast een intake bij een safehouse en bij een 12 stappen kliniek. Op de dag van opname had ik (in mijn beleving) 1000 geldige redenen om niet te gaan, maar hij zorgde ervoor dat ik toch ging. Hij bracht me erheen en 6,5 week later haalde hij mij weer op om mij direct naar het safehouse te brengen. We moesten nog wel even langs de McDonalds. Inmiddels ben ik meer dan 2,5 jaar nuchter van alcohol en clean van alle andere drugs en verslavende medicatie.”

Hoe kijk je naar de toekomst?

“Ik zie de toekomst rooskleurig. Mijn herstel heeft al heel veel mooie dingen gebracht en ik kijk uit naar wat voor moois er nog meer op mijn pad komt. Ik ben voor het eerst echt tevreden met mezelf en maak me amper zorgen over de toekomst zoals ik vroeger continu deed. Zolang ik doe wat ik moet doen, komen de dingen zoals ze moeten komen, wanneer het daar de tijd voor is.”