“Een hoge drempel, dat maakt mijn hoofd ervan”

Een verhaal over terugkomen.


Vertel eens over je terugval, wat was er gebeurd?

Jurgen (45) verteld: “Vorig jaar, had ik een terugval in middelengebruik, daarvoor had ik in een kliniek gezeten en sportte ik al bij Ton van Bullshift. Maar ik nam mijn herstel helemaal niet serieus, ging niet meer naar meetings, zocht geen verbinding en in plaats van contact te leggen met andere mensen in herstel zocht ik mijn oude maten weer op. Het 12-Stappenplan deed ik niet, ik wilde daar niet bij horen. Ik ben een goed voorbeeld van een slecht voorbeeld. Ik nam ontslag op mijn werk en ging in de avonden beunen. Alleen stoppen met het gebruik van drugs lieten mijn problemen niet verdwijnen, daar moet je voor in beweging komen, dat begrijp ik nu. Ik was eigenwijs en dacht dat ik alles alleen kon doen en deed niets wat mij door andere werd aangeraden.  Als het ware stapte ik weer terug in mijn oude leven en viel daardoor al heel snel terug in oude patronen.”

En toen?

“Nou, ik was wanhopig en voelde me machteloos. De drempel om opnieuw hulp te zoeken werd steeds hoger, maar dat maakte mijn hoofd ervan. Ik schaamde me dood, was onzeker, had zelfmedelijden en andere bullshit. Na deze terugval was iedereen wel klaar met mij, ik dreigde mijn caravan waar ik na de scheiding van mijn vriendin in woonde te verliezen en had mijn auto verkocht om drugs te kunnen kopen. Mijn schoonzusje heeft me toen de waarheid gezegd en dat was het moment dat ik mijn rock bottom bereikte en écht wilde veranderen.”

“Ik zei direct Ja”

“Ik ben zo dankbaar dat mijn appje naar Bullshift binnen twee minuten beantwoord werd. Ton belde mij meteen terug en vroeg mij naar Bullshift te komen. Ik ben direct naar Bullshift gegaan en kreeg daar een hand van Ton en hij zei welkom. We zijn aan tafel gaan zitten met een bakje koffie. “Goed dat je bent teruggekomen” zei Ton. Tons aanpak is heel direct en hij vroeg mij of ik bereid was om echt te veranderen en serieus in beweging te komen en het 12-stappenplan te volgen. Zonder enige twijfel zei ik direct ja. Diezelfde avond ben ik naar een NA-meeting, (anonieme verslaafden) gegaan en ben ik opnieuw een commitment aangegaan.  Het voelde direct goed om er weer te zijn.”

En hoe nu verder?

“Ik ga elke dag naar Bullshift, om te sporten maar ook gewoon om een bakkie te doen samen met andere mensen in herstel, ieder met zijn eigen verhaal. De verhalen die worden gedeeld zijn heel herkenbaar en verbinden, het helpt mij om clean te blijven. Op dinsdag en vrijdag ga ik hardlopen met Marieke (coach bij Bullshift) en onlangs hebben wij samen de 1/2 Marathon van Eindhoven gelopen. We hebben €60.100 sponsorgeld bijeengebracht voor het KWF. Zoals Ton zegt: “Zonder beweging geen actie en zonder actie geen beweging!” Ton en Marieke hebben mij gevraagd om andere mensen bij Bullshift te helpen, sport is mijn passie en het uitdragen van de boodschap is zinvol. We zijn er voor elkaar; hulp van verslaafden voor verslaafden, daar kan geen therapie tegenop. Afgelopen week vroeg een andere verslaafde in herstel bij Bullshift of ik hem kan helpen met gordijnrails op te hangen, dit ga ik morgen doen. Voorheen was dat ondenkbaar geweest, de echte veranderingen beginnen nu pas. Ik ben ook ervaringsdeskundige in hoe het niet moet. Je kan denken dat je het herstelproces op je eigen manier kan blijven doen, maar dan ga je vroeger of later net zoals ik weer naar de klote! Een stabiel leven, dat is wat ik voor mezelf wens, maar het belangrijkste is: CLEAN BLIJVEN!”