“Schilderen is nu mijn meditatie”

Martien (29), vertelt zijn verhaal over zijn verslaving en hoe hij herstel heeft gevonden.  

“Mijn leven was onhanteerbaar. Alles draaide om drugs; het verkrijgen en het gebruik ervan. Ik dacht alleen maar aan mezelf, ik was een egoïstische jongen geworden. Als er problemen waren dan lag het nooit aan mij en ik gaf altijd andere mensen de schuld. Ik kon ook erg agressief worden en het ging van kwaad naar erger. Als kind werd ik altijd gepest op school en daarbuiten. Ik was te dik en was altijd het pispaaltje. Dat maakte dat ik op heel jonge leeftijd ben begonnen met drinken. Eerst op feestjes en in het weekend, maar al snel zoop ik elke dag en heel veel. Ik begon ook te experimenteren met drugs, probeerde elke soort uit en uiteindelijk raakte ik verslaafd aan cocaïne.”

“Als ik daar nu op terugkijk dan was ik een wandelende giftige chemicaliën fabriek.” 

“Verschillende stoppogingen waren allemaal mislukt en ik had de hoop verloren dat het ooit nog goed zou komen”

“Ik loog en bedroog, zelfs tegen mijn vader, waar ik een hele goede band mee heb. Ik schaamde me daar diep voor. Uiteindelijk bedreigde ik mijn vriendin Anouk met fysiek geweld. Dat was de druppel voor haar, ik kon vertrekken. Zelfs toen dacht ik alleen maar aan mezelf en maakte me druk dat ik dan geen dak boven mijn hoofd zou hebben. Ik heb Anouk dusdanig weten te manipuleren dat ik nog een nacht mocht blijven. Ik was heel laag gezonken. Dit zou je wel mijn ‘Rock Bottom’ kunnen noemen.”

“Ik heb me nog nooit zo machteloos gevoeld als toen” 

“Ik had hulp nodig en realiseerde me dat ik het niet alleen kon doen. Per ‘toeval’ kwam ik met Ton van Bullshift in contact. We hadden een heel fijn telefoongesprek en voor het eerst voelde ik dat iemand mij begreep. Ton nodigde mij uit om bij Bullshift langs te komen en vanaf dat moment is mijn herstelproces begonnen. Ik volg de suggesties die mij worden aangereikt, ga naar NA-Meetings (Anonieme Verslaafden) en volg het 12-stappenprogramma. Ik heb een heel fijne sponsor die mij helpt met de stappen. Voorheen was ik erg gesloten en sprak ik niet over mijn gevoelens en gedachten. Bullshift en het 12 stappenprogramma hebben mij geleerd om mezelf uit te spreken en eerlijk te zijn.”

“Ik kan weer beter met het leven omgaan”

“Vooruitlopend op de 12-stappen, besloot ik in overleg met Anouk mijn vader de ware aard van mijn verslaving en problemen te vertellen. Het zat me zo dwars dat ik niet eerlijk tegen hem was. Ik kon het niet langer uitstellen, alhoewel ik heel bang was voor zijn reactie. Ik had mijn bril van tevoren al afgezet, want ik verwachtte een paar goede klappen voor mijn kop. Mijn vader reageerde echter heel anders. Hij was vol begrip en begreep mij. Sindsdien spreek ik mijzelf uit en deel ik de dingen die me bezighouden tijdens meetings en bij Bullshift. Ik ben ook gaan sporten bij Bullshift en krijg daar goede begeleiding. Ik voel me veel fitter en ben tevreden met mezelf. Als ik naar Bullshift ga, dan voelt dat als thuiskomen. Ik voel me op mijn plek en sta er niet alleen voor.”

“Ik durf zelfs weer een beetje vooruit te kijken”

“Anouk en ik hebben twee prachtige dochters waar ik nu echt voor kan zorgen nu ik clean ben. Vorig jaar is Marly geboren. Ik heb de bevalling actief meegemaakt, kon Anouk aanmoedigen en ondersteunen en heb zelfs met het laatste deel van de bevalling geholpen. Het was heel bijzonder, maar uiteraard kwamen er veel emoties vrij waardoor de artsen vroegen of het wel goed met mij ging.

Mijn herstelproces staat op nummer 1 en daarom ben ik nog niet aan het werk. Zodat ik me volledig kan richten op fysiek en mentaal weer gezond te worden. Ik heb een hobby gevonden waar ik mezelf helemaal in kwijt kan. Ik print 3D modellen die ik vervolgens zeer gedetailleerd bewerk.”

“Het schilderen van de modellen is mijn meditatie”

“Hoewel het mijn vurige wens is om met Anouk te trouwen durfde ik, vanwege alle ellende die ik heb veroorzaakt, een huwelijksaanzoek niet aan. Een paar maanden geleden werd ik door Anouk bij Bullshift verrast en heeft ze mij in de oude PiusX kerk, waar Bullshift gebruik van maakt, ten huwelijk gevraagd. Ik heb volmondig JA geroepen en nadien liepen wij letterlijk samen zingend de kerk uit.

Ik durf nu weer een beetje vooruit te kijken met de tools die ik heb geleerd van Ton en alle andere coaches en gelijkgestemden bij Bullshift. Ik verheug me op het plannen van ons aanstaande huwelijk en ben positief gestemd dat ik alles kan trotseren wat er in het leven op mij af zal komen.”

“Uiteindelijk komt alles goed. En is het nog niet goed? Dan is het nog niet het einde.”