Mijn programma 2-4-2020

Leven en loslaten


Ik heb het leven leren om armen . Te accepteren hoe het gaat met al zijn obstakels , mogelijkheden en onmogelijkheden. Het is een soort van keuze hoe kijk ik en handel ik naar een situatie, plaats, persoon, dingen. Waarom ik soort keuze zeg is omdat ik het eerst moest gaan inzien. en toen een switch kon maken van denken.


Je gaat het pas zien als je het door hebt.

Johan Cruijff


Hoe kan ik dat dan door hebben terwijl ik denk dat ik het snap maar niet zie? Het is de manier van denken voor mij. Ik heb mijzelf een manier aangeleerd van denken , Deze manier heb ik ontwikkeld door opvoeding en de levensgebeurtenissen die er zijn geweest. daarin werd mijn denken steeds meer tunnelvisie. Het werd uiteindelijk van zo hoort t toch naar mijn visie en mijn geachten zijn goed, geen andere mogelijkheid. Je kunt t zien als arrogantie , ik zie het liever als gesloten gedachtes. Ondertussen weet ik in herstel dat mijn gedachtes/handelingen niet goed of fout zijn. Het zijn gedachtes/handelingen die ik op dat moment voor kies en maak. Ik maak ze zo open, eerlijk en bereidwillig mogelijk.


Eens vertelde me een arts die onderzoek deed naar een bepaald medicijn, dat de manier die ze kozen om het medicijn te ontwikkelen op een bepaalde gestructureerde manier gedaan werd. De gedachten was zo gaat t werken, tunnelvisie. De uitkomst was al soort van bepaald .... Hij gaf daarbij ook direct aan dat hij dus heel veel manieren liet liggen om te ontwikkelen en dus een gesloten visie had en wellicht de plank mis kon slaan.


Contemplatie is niet alleen een verdieping van de ervaring, maar ook een radicale verandering in de wijze waarop iemand is en leeft. De essentie van deze verandering is nu juist de bevrijding uit het afhankelijk zijn van externe middelen ten behoeve van externe doelen.

Thomas Merton


In mijn programma , leven, heb ik geleerd om zo open mogelijk naar situaties te kijken . Het begint met mijn aandeel in te zien in de situatie of over een persoon of plaats. In dat aandeel kan ik ook andere keuzes maken. Als ik de keuzes continu zelf maak ga ik weer in mijn eigen tunnel terug of in de nieuwe tunnel die ik bedacht heb. Daarom is het zo belangrijk voor mij om hulp te blijven vragen zijn mijn gedachtes goed of is er een andere manier om dit te bereiken in openheid eerlijkheid en bereidwilligheid. Nu is het ook niet voor mij dat ik steeds blijf vragen en bij iedereen. Eenmaal een suggestie gekregen is het aan mij om dat uit te voeren en kijken hoe die voor mij werkt , Ik mag dus mijn eigen denken loslaten en veel meer overlaten aan het grotere , wat het dan ook is.


Charlie Chaplin schrijft t heel mooi:


As I began to love myself I found that anguish and emotional suffering are only warning signs that I was living against my own truth. Today, I know, this is “AUTHENTICITY”.


As I began to love myself I understood how much it can offend somebody if I try to force my desires on this person, even though I knew the time was not right and the person was not ready for it, and even though this person was me. Today I call it “RESPECT”.


As I began to love myself I stopped craving for a different life, and I could see that everything that surrounded me was inviting me to grow. Today I call it “MATURITY”.


As I began to love myself I understood that at any circumstance, I am in the right place at the right time, and everything happens at the exactly right moment. So I could be calm. Today I call it “SELF-CONFIDENCE”.


As I began to love myself I quit stealing my own time, and I stopped designing huge projects for the future. Today, I only do what brings me joy and happiness, things I love to do and that make my heart cheer, and I do them in my own way and in my own rhythm. Today I call it “SIMPLICITY”.


As I began to love myself I freed myself of anything that is no good for my health – food, people, things, situations, and everything that drew me down and away from myself. At first I called this attitude a healthy egoism. Today I know it is “LOVE OF ONESELF”.


As I began to love myself I quit trying to always be right, and ever since I was wrong less of the time. Today I discovered that is “MODESTY”.


As I began to love myself I refused to go on living in the past and worrying about the future. Now, I only live for the moment, where everything is happening. Today I live each day, day by day, and I call it “FULFILLMENT”.


As I began to love myself I recognized that my mind can disturb me and it can make me sick. But as I connected it to my heart, my mind became a valuable ally. Today I call this connection “WISDOM OF THE HEART”.


We no longer need to fear arguments, confrontations or any kind of problems with ourselves or others. Even stars collide, and out of their crashing new worlds are born. Today I know “THAT IS LIFE”!”

Charlie Chaplin


Ik ben veel aan het opzoeken op het internet en luister naar steeds meer boeken. Het geeft me veel nieuwe inzichten en andere manieren van denken.

Het lezen van boeken is vaak voor mij lastig waar ik voor mij nog wel een leermoment heb. Ik ben gaan schrijven om anders te gaan kijken naar mij. Het te delen wat ik schrijf . Dit vind ik nog elke dag spannend. Door dat ik het goed wil doen.... oude gedachtes... Ik ben voor mij aan t leren me zelf weer te geven zoals ik nu ben en merk wel dag voor dag dat t me makkelijker afgaat en me minder zorgen maak over, wat vind een ander? Wellicht stop ik als ik er klaar mee ben wellicht ga ik nog tijden door omdat t mij nu dagelijks een soort van energie geeft . Ik weet niet wat er staat te gebeuren maar vandaag is vandaag en heb ik weer een deel van me afgeschreven en het weer wat meer loslaten verankerd in mij. Mooi loslaten leren verankeren ;-)


Als je iets wilt pakken, moet je het heel even loslaten. Als je iets wilt loslaten, moet je het heel even pakken.

Lao-Tse


Fijne dag allemaal !


0 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven